het boek

In het boek BREINDROP geven we je een kijkje in hoe een traject van mentaal vastlopen, hulp en herstel eruit kan zien. Kán zien, want ieder traject verloopt anders. Toch heeft elk traject zo zijn vaste etappes en zijn de hulp en het herstelwerk in grote lijnen gelijk.

Het traject bestaat uit vier etappes die geleidelijk in elkaar overgaan. Van elke etappe vertellen we wat die zoal betekent voor iemand die zelf mentaal is vastgelopen, de hulp van mensen uit de directe omgeving en eigen sociale kring en de hulp van een psycholoog en de betrokkenheid van andere professionals.

We illustreren het reisverhaal met fragmenten uit onze eigen ervaringen en praktijk. Van Steven komen die uit zijn praktijk voor psychologische hulp aan mensen die een beroep doen op de basis-GGZ. Hij legt zaken uit en geeft je handige tips vanuit de psychologie. Ruby put uit de belevenissen uit haar eigen traject en neemt je mee in hoe zij dat op bepaalde momenten heeft ervaren.

We geven aan hoe je hulp kunt vinden, wat een psycholoog doet en andere praktische informatie waarmee je zelf verder kunt komen, of waarmee je een ander kunt bijstaan. Speciale aandacht krijgen het herstel en de preventie van psychische klachten – een deel van het traject dat te vaak buiten beeld blijft.

Zo bieden we perspectief en herkenning aan mensen die zijn vastgelopen en psychologische hulp zoeken, krijgen of al hebben gehad. Mensen om hen heen krijgen met dit boek hopelijk meer begrip voor de bijzondere situatie waarin iemand verkeert, en weten zo beter wat zij kunnen doen en laten. En wie weet krijgen betrokken professionals meer besef van hun eigen rol in het traject.

+

"Kun je BREINDROP aan iemand cadeau geven?" Deze vraag krijgen we soms. Ons antwoord: Je kunt ons boek prima geven aan iemand die je kent en die mentaal is vastgelopen, als steuntje in de rug. En twijfel je of dat gewaardeerd wordt? Vraag het dan eerst. Heb jezelf psychische problemen? Dan kan BREINDROP je helpen om jezelf en de mensen om je heen een idee te geven van wat je doormaakt, wat goed is om te doen en hoe ze je kunnen bijstaan. Zie ook dit filmpje.

Reacties van lezers

"Dit boek is top. Precies wat ik nodig heb."

''Ik heb veel opgestoken van jullie boek. Je bent bijvoorbeeld niet totaal een speelbal van je emoties. Het is niet een groot gevaarte, maar bestaat uit fases en je hebt opties. Dat maakt het beter behapbaar."

"Toegankelijk geschreven, vertelt het boek wat ons allemaal kan overkomen met verhalen die je zomaar herkent uit eigen omgeving of eigen leven. Het normaliseert een psychische kwetsbaarheid en het zoeken van hulp als je mentaal vastloopt. Een boek voor 'ordinary people'."

"Binnenkort start een collega na een paar maanden afwezigheid met mentale klachten weer op het werk. Jullie boek geeft inzicht in de mogelijke steun, die we deze collega kunnen bieden in het team."

"Had ik dit boek eerder kunnen lezen, dan had ik mogelijk eerder mensen beter kunnen begrijpen en misschien al beter kunnen helpen. Het is een verrijking van mijn kennis en inzicht in deze problematiek."

Willem Koch - huisarts

"Inhoudelijk herken ik veel van het boek bij mijn patiënten. Ik vind het mooi om zo'n heel traject zo overzichtelijk beschreven te zien. Wel kan ik me voorstellen dat dit boek ondanks zijn goede vormgeving, opbouw en taalgebruik nog te moeilijk is voor sommige mensen in een breindrop. De mensen rond de patiënt hebben er misschien nog wel het meest aan.

Ook voor ons als hulpverleners is het goed om zo overzichtelijk allerlei zaken benoemd te krijgen, die we bewust of onbewust grotendeels wel weten of doen. Door dit boek worden die dingen expliciet. Het legt accenten op dingen die wellicht beter kunnen of die we vooral moeten blijven doen."

Erik de Vries - GZ-psycholoog

"Het geeft een duidelijk beeld van welke informatie je nodig hebt in welke stappen of op welke momenten van het proces. Ook geeft het aan familieleden en andere naasten van iemand, die mentaal uitvalt, aan waaraan zij kunnen denken. Dat vind ik het mooie van dit boek."

Ben de Graaf - tekstschrijver gespecialiseerd in zorg en welzijn

"Het boek is overzichtelijk ingedeeld en mooi opgemaakt. Leest als een trein, ook al behandelt het een specifiek (medisch) onderwerp. Het geeft nuttige tips hoe je ook als omstander het beste kunt reageren. Ook leuk om te lezen hoe ‘omstander’ Hans zijn ‘vertrouwde zelf’ bleef en ook op die manier - of misschien juist wel daardoor - een belangrijke hulp voor Ruby was."