WORKSHOPS en presentaties

We geven workshops en presentaties over psychologie in de praktijk. Voor mensen met lichte tot matige psychische klachten, voor hun naasten en voor professionals, die bij hen betrokken zijn. Over wat mensen zelf kunnen doen en hoe je iemand, die kampt met zulke klachten, kunt bijstaan. 

Een workshop duurt een dagdeel en kent veel interactie en afwisseling. Een presentatie is korter, maar biedt net zo goed gelegenheid voor vragen van de deelnemers. Elke bijeenkomst is maatwerk. Uitleg van psychologie, sprekende voorbeelden uit de praktijk en humor zijn vaste ingrediënten. De inhoud en vorm stemmen we met de organisator verder af op de deelnemers en hun belangstelling.

Hier vind je bouwblokken voor en voorbeelden van onze workshops en presentaties. Onze agenda met data voor workshops en data vind je op de startpagina onder het kopje NIEUWS.

Bouwblokken van onze workshops en presentaties zijn:

  • de doelgroep(en): mensen, die zelf zijn vastgelopen met mentale klachten, zoals angst en paniek, burn-out, depressie of problemen met traumaverwerking
    hun naasten, zoals partners, gezins- en familieleden, vrienden en collega's op het werk
    bepaalde professionals, zoals hulpverleners uit zorg en welzijn, onder wie (para)medici, maatschappelijk werkers, leefstijlcoaches, en professionals op het gebied van arbeid, zoals werkgevers, HRM-adviseurs en leidinggevenden, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en re-integratiecoaches
  • het hele traject of bepaalde etappes daaruit: bergaf, dal, bergop en/of vlakte
  • algemeen of een specifiek thema, zoals de psycholoog en psychotherapie, herstel- en preventiewerk, werk als medicijn

Goed om te weten In onze workshops en presentaties gaan we niet in op specifieke psychische klachten of de behandeling daarvan. De nadruk ligt op het proces dat mensen doormaken en wie en wat daarbij kunnen helpen.

Workshop BREINDROP, het reisverhaal | 6 maart 2024

In deze workshop nemen we je in vogelvlucht mee in de tocht die je maakt als je mentaal vastloopt, hulp zoekt en werkt aan je herstel. Aan de hand van enkele thema's uit het boek verken je samen met de andere deelnemers wat zo'n tocht betekent voor mensen die zelf mentaal zijn vastgelopen en voor hun naasten. Ook gaan we in op het werk van een psycholoog en andere betrokken professionals in het traject. Interessant en leerzaam voor iedereen, die meer wil weten over psychologie in de praktijk.

We geven deze workshop in het kader van de campagne 'BREINDROP voor iedereen'. De workshop is op woensdag 6 maart van 19.00 tot 21.30 uur in Terschuur. Deelname kost € 75 inclusief btw en inclusief het boek.

Workshop | De Boei | Spakenburg

De Boei Sociaal Werk Bunschoten organiseerde een thema-avond voor vrijwilligers en naasten van mensen met mentale klachten. In een workshop namen wij deelnemers mee in het traject, dat iemand met zulke klachten doormaakt. En we zochten naar manieren, waarop zij mensen hierin kunnen bijstaan.

Interactieve lezing | de Bibliotheek Eemland | Bunschoten

De Bibliotheek Eemland geeft auteurs uit de regio een platform om hun publiek te bereiken. In deze lezing vertelden we aan belangstellenden waarom en hoe we BREINDROP hebben geschreven. Daarna verkenden we met z'n allen het verschil in perspectief van mensen die mentaal zijn vastgelopen en dat van hun naasten. Dat deden we aan de hand van het thema 'leuke dingen doen'. Ook kregen de deelnemers een kijkje in het werk van Steven als psycholoog en de persoonlijke tools die hij daarbij gebruikt.

Of denk bijvoorbeeld aan:

  • Een workshop voor mensen, die mentale problemen (hebben) ervaren, over het herstelproces en het belang van een persoonlijk preventieplan.
  • Een incompany bijeenkomst voor HRM-adviseurs en leidinggevenden over de betekenis van werk voor mensen, die zijn vastgelopen, en wat zij en andere collega's voor iemand kunnen doen, die aan het herstellen is.